Actueel2024-07-02T08:53:42+01:00

Prima Perspectief in 2023

JAARVERSLAG PRIMA PERSPECTIEF

Inhoud

  • Matches
  • Samenwerking met andere organisaties
  • Resultaten matching
  • Fietsenwerkplaats, fietslessen en toeristisch fietsen op het AZC Leersum
  • Prima Perspectief: lessons learned
  • Vrijwilligers Prima Perspectief

Matches

In 2023 heeft Prima Perspectief 89 verschillende deelnemers kunnen plaatsen bij 30 verschillende organisaties. Sommige vrijwilligers hebben meerdere vrijwilligersbanen – vaak een combinatie van incidenteel vrijwilligerswerk met of naar een structurele vrijwilligersplek. Per saldo waren er 145 matches / plaatsingen (zie bijlage 1). Van de 89 vrijwilligers waren en bleven 52 bewoners asielzoeker; 23 werden statushouder en 14 waren al statushouder bij de start van hun vrijwilligerswerk.

Door nieuwkomers die nog geen structurele vrijwilligerswerk hebben in een flexteam te plaatsen, is het mogelijk om hen telkens te benaderen voor een volgende nieuwe activiteit. Daar is ook steeds meer vraag naar vanuit meerdere organisaties.

Uiteindelijk waren er 61 structurele vrijwilligersplekken, 82 incidentele vrijwilligersplekken en 2 maal betaald werk.

Activiteiten die worden aangeboden zijn: logistiek, kleding sorteren, kassa werkzaamheden, verkeersregelaar en poortwachter bij evenementen, kappersvak (betaald), spelletjes begeleiden zoals sjoelen / mens erger je niet / rummikub, dierenhokken schoonmaken en honden uitlaten, lunch of diner bereiden en serveren, schminken, fietsles geven, fietsen maken, flyers en valwindboeken rondbrengen, winkel netjes houden, tuinieren, pannenkoeken bakken, routes uitpijlen en water uitreiken tijdens sportevenementen, voorlichting geven over vrijwilligerswerk, vuilnisbakken legen tijdens festiviteit, revalidatie patiënten per rolstoel vervoeren.

Samenwerking met andere organisaties

COA – NOV

Er is een hechte samenwerking met COA Leersum. Onze werkzaamheden worden gewaardeerd en ondersteund. Door het project Meedoen – voor ons via de NOV (Nederlandse Organisatie van vrijwilligers) – is de samenwerking sterk. Bijna elke dinsdag houden we samen een letterlijke Meedoenbalie tijdens de registratieochtend op het AZC. Hier spreken we veel AZC bewoners en wijzen elkaar deelnemers door voor activiteiten. Er is regelmatig overleg om ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen met het plaatsen van bewoners op vrijwilligerswerk en activiteiten op het AZC en daarbuiten. En er is overleg als er incidenten zijn met AZC bewoners, waar wij zijdelings mee te maken hebben. Belangrijk voor de werving van nieuwe vrijwilligers en fietsleerlingen zijn juist ook de AZC bewoners zelf.

 

Oranjevereniging en Avondvierdaagse Driebergen – verkeersregelaars

De samenwerking met de Oranjevereniging Driebergen verliep dit jaar heel bijzonder. Voor de verkeersregelaars bij evenementen is er een digitaal examen en certificaat nodig van de SVNL – St. Verkeersregelaars Nederland. Zes bewoners deden hier aan mee en de Oranjevereniging was zo aardig om twee avonden naar het AZC computerlokaal te komen en met hen het examen op te starten en uitleg te geven.

Het certificaat is een jaar geldig maar bij elk nieuw evenement moet er met een code opnieuw ingelogd worden. Dat deden we vervolgens bij de Avondvierdaagse in Driebergen en informeel bij de Uilentorenloop in Leersum. Hiermee hebben we een leuk nieuw aanbod gecreëerd voor volgende evenementen waar we aan deel willen nemen.

 

Samen eten geeft verbinding

Bij de Doornse Dis worden AZC bewoners goed begeleid door de Nederlandse vrijwilligers.

Hier is een zelfregulerend team van vrijwilligers ontstaan: 4 vrouwen – van de fietsles – zorgen er met elkaar voor dat elke woensdag 2 van hen naar de Doornse Dis in de Cantina gaan. Hier kunnen dorpsbewoners voor een gering bedrag komen lunchen. De vrijwilligers maken de lunch en serveren deze. Dorpsdeelnemers zijn in een goede stemming en er worden leuke gesprekjes gevoerd. Buurthuis De Vijver in Driebergen serveert elke woensdag een diner en is hier ook een goed voorbeeld van. De stichting Mee R doen in Maarsbergen hield een zomerfestival met culturele activiteiten en een maaltijd.

Fietsenwerkplaats

De fietsenwerkplaats is altijd open op dinsdag- en donderdagmiddag, behalve met feestdagen. De fietsenwerkplaats loopt heel goed. Er is een prima team van amateur fietsenmakers uit het AZC en vrijwilligers uit de dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Door uitbreiding van het aantal vrijwilligers is er nu sprake van een dinsdagteam en donderdagteam. De meeste vrijwilligers kiezen voor één dagdeel per week.

De fietsenmakers helpen elkaar om het vak te leren. In het eerste half jaar werden er ook workshops fietstechniek gehouden door docent Antal Koudijs van Snelfietsen uit Utrecht. In het tweede half jaar hadden we weinig doorloop van AZC bewoners, dus waren er geen extra lessen nodig. Sommigen AZC bewoners hebben nu zo vaak meegewerkt, dat ze zelf expert zijn geworden in het fietsen maken.

In september werd de triatlon gehouden in de regio rondom het AZC. Deze kwam ook over de Hoogstraat en dat is altijd een happening waar we AZC bewoners bij betrekken. Bijzonder was dat een van de dorpelingen zich liet sponsoren en dat geld aan de fietsenwerkplaats schonk voor het pimpen en repareren van kinderfietsen. We hebben extra reclame gemaakt voor de fietsenwerkplaats in het project #Meedoen (samenwerking COA met Prima Perspectief). COA had van de Provincie 85 fietsverlichtingssetjes gratis gekregen en wist via een andere subsidiegever er later nog 35 aan toe te voegen. Hierdoor konden wij in het najaar een fietsverlichtingsactie starten met gratis fietsverlichting en daardoor meer (nieuwe) klanten.

Er werden door dorpelingen fietsen naar het AZC gebracht. Ook is er een groep van vrijwilligers die vanuit het dorp fietsen komt brengen, een bakkie koffie drinkt en ons vervolgens weer laat repareren. De Rotary organiseerden een inzamelingsactie in het kader van een jublieum. We konden vaak een beroep doen op het het ANWB kinderfietsenfonds; vrijwilligers van hen kwamen 6 keer een buslading met zo’n 20 a 25 fietsen brengen. Daarnaast ontvingen wij ook van de BIGA – sociaal werkbedrijf – een lading fietsen.
Experts Khaled en Mohammed

COA plaatste buiten een overkapping naast de fietsenwerkplaats, zodat we daar makkelijker kunnen repareren. Op de Open Dag / Burendag van het AZC op 23 september, kwamen dorpelingen ook in de fietsenwerkplaats kijken.

Per saldo hebben wij in 2023 met 18 amateur fietsenmakers van het AZC en 8 vrijwilligers uit de dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug het werk uitgevoerd.

Fietslessen / train de trainer

De fietslessen zijn onverminderd populair en in de tweede week van januari 2023 weer opgestart tot aan november 2023. Er werd 33 keer praktijkles en 9 keer theorieles gegeven. Er volgden 75 verschillende bewoners fietslessen – praktijk en/of theorie. Het ging hierbij om 47 vrouwen en 28 mannen. De mannen volgden meestal alleen de theorieles, omdat zij vaak al kunnen fietsen. Bij de praktijklessen gebruikten we de methode “Leren trappen in etappen” van de Fietsmeesters. Ook werden er 2 specifieke teach the teacherlessen gegeven. Voor het eerst werkten we met certificaten voor deze teachers, wat zeer werd gewaardeerd.

De praktijklessen werden zoveel mogelijk door de AZC bewoners gegeven met ondersteuning van ons.

De theorielessen werden gegeven door Annie Tiekstra / Samen Opfietsen.

De train de trainer cursus werd gegeven door Menno Berg en Nander Zuidema / Fietsmeesters.

Twee deelnemers kwamen uit Doorn en één uit Driebergen.

 

Roland Goetgeluk van Onderzoeksbureau Labyrinth hield namens de Provincie een groepsinterview met de fietsdeelnemers. Dit ging met name over hun motivatie om te leren fietsen en of het de bedoeling is dat ze ook blijven fietsen. De deelnemers vonden de vragen heel interessant en vonden het leuk om hier over te praten. Een van onze fietsles-deelnemers uit het dorp functioneerde als tolk en dat was zeker nodig, want er zijn veel bewoners die nog geen Nederlands maar ook geen Engels spreken.

Toeristische fietsclub AZC Leersum

In mei zijn we weer gestart met toeristisch fietsen. We gingen naar Landgoed Maarsbergen, meerdere keren naar de Cantina / bibliotheek in Doorn, Uilentorenloop met twee groepen, Dikke Banden Race Bartimeus, Bloemencorso Leersum, Devils Trail Doornse Gat, Kaasboerderij De Katwinkel, Huis Doorn.

We vroegen aan de bewoners of zij een voorstel hebben voor een fietstochtje en flyerden dan met hen om aandacht te vragen. We fietsen soms met kleine groepen vanwege het valgevaar voor mensen die nog niet veel fietservaring hebben. De deelname aan het fietstochtje naar het Bloemencorso in Leersum was overweldigend. Hieraan zijn wel entreekosten verbonden. De gemeente biedt ons 20 vrijkaarten aan voor het Bloemencorso in 2024.

Vertrek naar Bloemencorso Leersum, augustus 2023

 

Realisatie 2023

 

Fietsenwerkplaats

  • Wij verkochten 275 opgeknapte fietsen.
  • Wij werkten 51 weken x 2 dagdelen plus 7 extra dagdelen = 109 dagdelen.
  • Wij repareerden 2159 keer fietsen.
  • Meer bekwaam in het repareren van fietsen zijn 18 bewoners: Khaled (2), Ramadan, Riaz, Habtom, Mohammed (4), Chris, Mahmoud, Hamza, Miko, Omar, Adnan, Hamidreza, Magnus, Solomon. Drie van deze fietsenmakers wonen inmiddels niet meer op het AZC, maar komen nog wel eens repareren.

Train de trainer cursus

  • Bij elkaar opgeteld namen 75 verschillende cursisten deel aan theorie- en/of praktijklessen.
  • Wij lieten 9 keer theorieles verzorgen en gaven 33 keer praktijkles.
  • Afhankelijk van de snelheid waarmee deelnemers leerden fietsen, konden ze de lesgroep ook weer verlaten.
  • Bij de herstart van de cursus in januari 2023 waren er nog 2 trainers, te weten Serdar en Solomon. We kregen er in 2023 11 nieuwe trainers bij: Ashwa, Sena, Berivan, Fatima, Haymanat, Kalsh, Lina, Meryem, Ramin, Saadat, Uuofa.
  • Er is door het jaar heen een vast groepje van begeleiders: Serdar, Solomon, Fatima, Kalsh, Ramin, Lina, Hanah, Roza, Meryem.

 

Toeristische fietsclub AZC Leersum

  • De werkgroep van bewoners dat fietstochten voorbereidt bestaat per fietstocht uit andere mensen, maar er zijn vier deelnemers – Riaz, Serdar, Ashwa, Mustafa – , die deze rol meestal samen met de projectcoördinator op zich nemen.
  • Er zijn 8 vrijwilligers uit het dorp die af en toe mee kwamen fietsen, te weten Marco, Jurgen, Gerrit, Roland, Eddie, Saskia, Bram, Mark
  • Gemiddeld deden 8 a 9 bewoners mee aan een fietsroute. Sommigen gingen meerdere keren  mee. Er waren 12 fietsroutes = 103 deelnemers.


 Prima Perspectief – lessons learned

  • Het vinden van structureel vrijwilligerswerk blijft belangrijk, omdat nieuwkomers dan regelmatig naar een vaste en daarmee vertrouwde plek kunnen gaan. Omdat er een tekort is aan structureel vrijwilligerswerk blijft het werken met een flexteam van nieuwkomers bestaan zodat we – zo nodig – dezelfde nieuwkomers telkens kunnen matchen.
  • Combinaties van #Meedoen en activiteiten als fietsles en fietsenwerkplaats, brengt ons veel nieuwe contacten op het AZC en nieuwkomers kunnen ons zo ook makkelijker vinden. Sportieve activiteiten in de regio zoals de triatlon, mountainbike races en hardloopwedstrijden waar wij aan mee kunnen doen – als deelnemer, vrijwilliger of bezoeker – zorgen voor veel plezier bij de AZC bewoners.
  • Als organisaties met elkaar samenwerken – bijv. vanuit de zorg en een sportvereniging – brengt ons dat voordeel op omdat we elkaar zo vaker tegen komen.

 

Vrijwilligers Prima Perspectief

Coaching vrijwilligerswerk
Vincent Edelbroek

Werving vrijwilligers
AZC bewoners: Eva, Serdar, Abdaal, Bader, Fatimah, Habtom, Khaled, Meryem

Fietsles werkgroep
AZC bewoners: Serdar, Solomon, Fatima, Kalsh, Ramin, Lina, Hanah, Roza, Meryam

Toeristisch fietsen werkgroep
AZC bewoners: Ashwa, Mustafa, Riaz, Adnan
Marco Glastra / meefietser
Jurgen van Teeffelen / meefietser
Gerrit Heykoop / meefietser
Roland Goetgeluk / meefietser
Eddie Brueck / meefietser
Saskia van Roekel / meefietser
Bram Mabelis / meefietser
Mark van Berkel / meefietser

Fietswerkplaats
AZC bewoners / fietsenmakers: Khaled (2), Ramadan, Riaz, Habtom, Mohammed (4), Chris, Mahmoud, Hamza, Miko, Omar, Adnan, Hamidreza, Magnus, Solomon

Drie van deze fietsenmakers wonen niet meer op AZC, maar komen nog wel eens repareren.

Jef Helmer / fietsenmaker-coach
Mark van Bemmel / fietsenmaker-coach
Chris van Dijk / fietsenmaker-coach
Fred Schregardus / fietsenmaker-coach
Eddie Brueck / fietsenmaker-coach
Sippe van Elswijk / fietsenmaker-coach
Marre Loefs / fietsenmaker-coach
Bertjan Sneller / fietsenmaker-coach-coördinator
Jurgen van Teeffelen / fietswerkplaatscoach tijdens fietsles
Gerrit Heijkoop / fietswerkplaatscoach tijdens fietsles
Cor van Dam / aanvoer fietsen
Richard Lempens / aanvoer fietsen
Loek Bosman / aanvoer fietsen
Chris van Zutphen / aanvoer fietsen

Chauffeurs naar evenementen
Ineke Jansen Duighuizen
Petra Hubbeling
Chris van Dijk
Jurgen van Teeffelen

Website Prima Perspectief
Ineke Jansen Duighuizen

 

 

Driebergen, maart 2024

Willy Marks, projectleider Prima Perspectief

 

 

 

Ga naar de bovenkant